Familie de Winter: een Utrechtse Horeca-dynastie

Ons verhaal

De Dikke Dries is een van de oudste cafés van Utrecht en tot op de dag vandaag een plek waar mensen blijven komen. Sinds 1937 staan wij, familie de Winter, aan het roer van het gezelligste café van Utrecht. Ons familiebedrijf heeft een rijke geschiedenis en zit boordevol Utrechtse verhalen.

“Keegie ik heb een kroeg gekocht…” – Aldus M.J. de Winter alias ‘Dikke Dries’ in 1937.

Op de hoek van Waterstraat en Willemstraat in Wijk C opent ‘’Dikke Dries’ zijn kroeg, die hij naar zichzelf vernoemt. Zijn kroeg groeit al snel uit tot het beroemdste café van Utrecht. Op 22 oktober 1952, overleed Dries. En zo begon de kroeghouder dynastie. Zijn zoon Joop de Winter nam namelijk het stokje van hem over. Meer dan 45 jaar stond Joop achter de tap van de Dikke Dries. Ook de zonen van Joop, Ries en Tonnie, bleken meer dan geschikt voor het kasteleinschap. Zoon Tonnie nam de zaak van zijn vader over, maar vanaf 1996 besloot hij verder te gaan. Hij opende verschillende horecagelegenheden in Utrecht, waaronder ‘het Winterhuis’. Een restaurant in de Drieharingsteeg waar menig ‘man of the match’ van FC Utrecht na de wedstrijd kwam eten.

De “Nieuwe’ vs. de ‘Ouwe’ Dikke

Al 1975 opende Ries zijn eigen ‘Nieuwe Dikke Dries’ aan het Oudkerkhof. Vanaf toen werd in Utrecht gesproken van de ‘Ouwe Dikke’ en ‘Nieuwe Dikke’. Hoewel de Nieuwe Dikke groter was en dichterbij de dom gelegen, hing er een even gemoedelijke en gezellig sfeer als bij de Ouwe Dikke. Het duurde niet lang voordat beide cafés standaard vol zaten. Hoewel de Ouwe Dikke niet meer gerund wordt door de familie is sinds 2000 is Jos de Winter (zoon van Ries) de uitbater van de Nieuwe Dikke. Anno 2023 is ook de vijfde generatie te vinden in het café nu zoons Julius en Bonne achter de bar staan.

Dikke Dries x Utrechtsch Studenten Corps: een warme band

De Dikke Dries en het Utrechts Studenten Corps zijn al bijna 80 jaar nauw met elkaar verbonden. Er zijn maar weinig USC’ers die in hun studententijd (en ook daarna) niet in de Ouwe of Nieuwe Dikke Dries zijn geweest.

Toen in 1937 Dikke Dries zijn deuren opende, waren deze elitaire studenten geen graag geziene gasten in de Utrechtse cafés. Laat staan in een volksbuurt als Wijk C. Dikke Dries deelde dit sentiment niet en heette studenten van harte welkom in zijn kroeg. En dit is hoe een bijzondere vriendschap begon. Dikke Dries nodigde de ‘Corpsballen’ uit voor zijn feesten en de USC’ers betrokken de kastelein en zijn café bij hun festiviteiten, zoals de welbekende lustrums. Tot op de dag van vandaag vieren wij elk jaar nog meerdere malen een feestje met onze vrienden van het USC. Een eerbetoon aan hen vind je op onze menukaart. Wij serveren namelijk al jaren met trots het broodje ‘Corpsbal’!